MARMARA TÖMER EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ
TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (MARMARA TÖMER)
EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ
Senato: 5 Kasım 2024 /456-18

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç
Madde 1‒ (1) Bu Yönergenin amacı; ön lisans, lisans ve iş birliği protokolleri çerçevesinde lisansüstü düzeyinde öğrenim görecek uluslararası öğrencilere uygulanacak Türkçe Hazırlık Programı ile Türkçe öğrenmek veya Türkçe yeterliliğini geliştirmek isteyenlere yönelik Türkçe Kursları ve sınavlarına ilişkin amaç, kapsam, uygulama ve değerlendirme esaslarını belirlemektir.

Kapsam
Madde 2 – (1) Bu Yönerge, Marmara Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (Marmara TÖMER) yürütülen Türkçe Hazırlık Programları, Türkçe Kursları ve sınavlarına dair eğitim-öğretim ve değerlendirme faaliyetlerine ilişkin hükümleri kapsar.


Dayanak
Madde 3 ‒ (1) Bu Yönerge, 4/11/1981 tarih ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 5, 12, 14, 58’inci maddeleri; 18/08/2012 tarih ve 28388 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği ile 15/03/2021 tarih ve 31424 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Marmara Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
Madde 4 ‒ (1) Bu Yönergede geçen;
a) Başarı Belgesi: Akademik Türkçe vb. ihtisasa yönelik ya da Yönetim Kurulunca belirlenen başka
eğitimler sonucunda devam ve başarı şartını sağlayan öğrenciye/kursiyere verilen belgeyi,
b) Başarı Puanı: Mevcut programdan/kurstan başarılı olunduğunu belirten puanı,
c) Düzey: Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metnine uygun A1, A2, B1, B2, C1 düzeylerinden birini,
ç) Düzey Belirleme Sınavı: Öğrencilerin/kursiyerlerin Türkçe dil düzeyini belirlemek için yapılan sınavı,
d) Katılım Belgesi: Programın/kursun gerektirdiği devam zorunluluğunu sağlamış olan öğrencinin/kursiyerin katıldığı Türkçe eğitimini gösteren belgeyi,
e) Kursiyer: Marmara TÖMER tarafından açılan Türkçe Kurslarına kayıt yaptıran kişiyi,
f) Kursiyer Belgesi: Türkçe Kursuna kaydolan kursiyere talep edilmesi durumunda verilen belgeyi,
g) Marmara TÖMER: Marmara Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezini,
ğ) Müdür: Marmara TÖMER Müdürünü,
h) Müdürlük: Marmara TÖMER Müdürlüğünü,
ı) Öğrenci: Kayıt yaptırdığı programda Türkçe yeterlilik koşulu olduğu için Marmara TÖMER’in düzenlediği Türkçe Hazırlık Programında Türkçe öğrenen uluslararası ön lisans ve lisans öğrencileri ile iş birliği protokolleri kapsamında YTB veya benzer kurum ve kuruluşlarca Marmara TÖMER’e yönlendirilen uluslararası ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerini,
i) Program/Kurs: Öğrencilere/kursiyerlere Türkçe yeterliliği kazandırmak amacıyla düzenlenen ve belirli bir süresi olan eğitim-öğretim faaliyetini,
j) Rektör: Marmara Üniversitesi Rektörünü,
k) Senato: Marmara Üniversitesi Senatosunu,
l) Sınav Komisyonu: Müdür tarafından görevlendirilen, sınav sorularının hazırlanmasından ve sınavın uygulanmasından sorumlu akademik personelden oluşan komisyonu,
m) Türkçe Dil Yeterliliği Sertifikası: Öğrencinin, kursiyerin ve öğrenci/kursiyer olmayıp Türkçe Dil Yeterliliği Sınavına ücretli olarak katılanların sınavdan aldığı başarı puanını ve buna karşılık gelen dil düzeyini gösteren belgeyi/sertifikayı,
n) Türkçe Dil Yeterliliği Sınavı: Öğrencinin/kursiyerin düzey sonunda ilgili düzeyde Türkçe dil yeterliliğini ölçmek için yapılan sınav ile öğrencinin kayıt yaptırdığı programın veya iş birliği protokollerinin gerektirdiği dil düzeyinden muaf olması için yapılan sınavı ve öğrenci/kursiyer olmayıp başvuru yapanların Türkçe Dil Yeterliliği Sertifikası almak için girdiği ücretli sınavı,
o) Üniversite: Marmara Üniversitesini,
ö) Yönetim Kurulu: Marmara TÖMER Yönetim Kurulunu,
ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM
Eğitim-Öğretim Programları, Açılması ve Uygulanması

Eğitim-Öğretimin Amacı
Madde 5 – (1) Marmara TÖMER’de düzenlenen Türkçe Hazırlık Programı ve Türkçe Kurslarının amacı; ön lisans, lisans ve iş birliği protokolleri çerçevesinde lisansüstü düzeyinde öğrenim görecek öğrencilere, Türkçe öğrenmek ya da Türkçe yeterliliğini geliştirmek isteyen kursiyerlere istenilen düzeyde dil eğitimi vermektir.


Programların Açılması
Madde 6 ‒ (1) Marmara TÖMER Türkçe Hazırlık Programları ve Türkçe Kursları, Müdürlüğün kararıyla açılır ve Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metnine uygun olarak Temel Düzey (A1, A2), Orta Düzey (B1, B2), İleri Düzey (C1) ile Akademik Türkçe eğitimi verilerek yürütülür.
(2) Bir kursun açılabilmesi için Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiş en az kursiyer sayısına ulaşılmış olması gerekir. Kurs ve programların açılma ve görevlendirme süreci Müdürlük tarafından yürütülür.


Öğrenci/Kursiyer Kabulü
Madde 7 – (1) Türkçe Hazırlık Programı öğrencileri ile Türkçe öğrenmek ya da Türkçe yeterliliğini geliştirmek isteyen kursiyerler, Marmara TÖMER’e kayıt yaptırabilirler. Başvuru ve kayıt işlemlerine dair süreç ve belgeler, Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir ve Marmara TÖMER’in internet sayfasında duyurulur. Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı kopyası kabul edilir.
(2) Eğitim-öğretim yılı başında Türkçe yeterlilik koşulu olan ön lisans ve lisans programlarına kayıt yaptırmış uluslararası öğrenciler ile iş birliği protokolleri kapsamında Marmara TÖMER’e yönlendirilen uluslararası ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri eğer Türkçe muafiyet koşullarını yerine getirmemişlerse Marmara TÖMER’de Türkçe Hazırlık Programına kaydedilirler.
(3) Türkçe bilmeyen öğrenciler/kursiyerler, A1 düzeyi Türkçe Hazırlık Programına/Kursuna; Türkçe bildiğini beyan eden öğrenciler/kursiyerler ise Düzey Belirleme Sınavına alınır ve sınav sonucuna göre belirlenen düzeylerine uygun sınıflara yerleştirilirler. Program süresince gerekli görüldüğünde öğrencinin yerleştirildiği sınıf ve/veya düzey Müdürlük tarafından değiştirilebilir.


Türkçe Hazırlık Programı/Türkçe Kursları Düzeyleri ve Süresi
Madde 8 ‒ (1) Türkçe Hazırlık Programında/Türkçe Kurslarında, Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metnine göre, Temel Düzey (A1, A2), Orta Düzey (B1, B2), İleri Düzey (C1) ile Akademik Türkçe eğitimi verilir. İş birliği protokolleriyle öğrenci kabul edilen programların ders saatleri, protokolde belirtilen saatler esas alınarak düzenlenir.
(2) Üniversiteye kayıtlanan Türkçe bilmeyen veya dil düzeyi yetersiz olan öğrenci, Türkçe dil yeterliliği düzeyini, Türkçe Hazırlık Programında eğitim-öğretim yılının sonuna kadar, Marmara Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Yurt Dışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Yönergesi’nde belirtilen düzeye çıkarmakla yükümlüdür. Türkçe Hazırlık Programında azami eğitim-öğretim süresi, iki yarıyıldan oluşan bir yıldır.
(3) Türkçe Hazırlık Programında/Türkçe Kurslarında düzeylere göre eğitim-öğretim süresi ve toplam ders saatleri, Yönetim Kurulunca belirlenir.

Devam Zorunluluğu
Madde 9 ‒ (1) Marmara TÖMER tarafından yürütülen Türkçe Hazırlık Programlarında/Türkçe Kurslarında öğrencilerin/kursiyerlerin uymak zorunda olduğu devam koşulları aşağıdaki şekildedir:
a) Türkçe Hazırlık Programlarının/Türkçe Kurslarının her bir düzeyinde derslere devam zorunluluğu, toplam ders saatinin %85’idir. Devamsızlığı ilgili düzeyin toplam ders saatinin %15’ini aşan öğrenci, başarısız sayılır, sınavlara alınmaz ve Marmara TÖMER Türkçe Hazırlık Programından ilişiği kesilir. Devamsızlığı ilgili düzeyin toplam ders saatinin %15’ini aşan kursiyer ise ilgili düzeyden başarısız sayılır ve ilgili düzeye ait sınava alınmaz.
b) Öğrencinin/kursiyerin sağlık sorunları nedeniyle devamsızlıktan mazeretli sayılabilmesi için, sağlık durumunu yetkili sağlık kurum ve kuruluşlarından aldığı bir raporla belgelendirmesi ve belgenin aslını, mazeretin bitimini izleyen üç (3) iş günü içerisinde, Müdürlüğe bizzat elden teslim etmesi gereklidir. Süresi içerisinde yapılmayan mazeret başvuruları işleme alınmaz.
c) Türkçe Hazırlık Programına/Türkçe Kursuna devam koşullarını yerine getirmeyen öğrencilere/kursiyerlere programın/kursun bitiminde herhangi bir belge/sertifika verilmez.
(2) İş birliği protokolüyle Marmara TÖMER’e kabul edilmiş öğrencilerin devam zorunluluğu, ilgili kurumun yazılı taleplerine veya mevzuatına göre düzenlenir. Devamsızlık sınırını aşan öğrencinin durumu, ilgili kurumlara veya birimlere bildirilir.

Sınavlar
Madde 10 ‒ (1) Düzey Belirleme Sınavları ve Türkçe Dil Yeterliliği Sınavları, Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni esas alınarak hazırlanır.
(2) Türkçe Hazırlık Programlarındaki/Türkçe Kurslarındaki öğrenci/kursiyer, devam ettiği her düzeyin sonunda, ilgili düzeye ait Türkçe Dil Yeterliliği Sınavı’na katılmakla yükümlüdür. Öğrenci/kursiyer, Türkçe Dil Yeterliliği Sınavı’ndan yeterli puanı alması durumunda ilgili düzeyden başarılı sayılır. Türkçe Dil Yeterliliği Sınavı’nda başarılı olamayan öğrenci, ilgili düzeyde açılmış bir sınıf varsa, başarısız olduğu düzeyi tekrar edebilir.
(3) Üniversitede yabancı uyruklu öğrenci kabulünde T.C. Devlet Üniversitelerine bağlı Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri (TÖMER vb.), Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezleri (DİLMER, DEDAM vb.) ve Yunus Emre Enstitüsünden alınan Türkçe Yeterlilik Belgeleri/Sertifikaları geçerlidir.
(4) Düzey Belirleme ve Türkçe Dil Yeterliliği Sınavları yüz yüze ve/veya çevrim içi olarak yapılabilir.
(5) Düzey Belirleme ve Türkçe Dil Yeterliliği Sınavları, Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metninde belirtilen A1, A2, B1, B2 ve C1 düzeyi dil becerilerini ölçmek için yapılır. Türkçe Hazırlık sınıflarında iş birliği protokolü kapsamında Akademik Türkçe vb. ihtisasa yönelik sınavlar da uygulanabilir.
(6) Türkçe Dil Yeterliliği Sınavı, Marmara TÖMER Müdürlüğü tarafından her düzey için açılabileceği gibi bütün düzeyleri kapsayacak şekilde de uygulanabilir. Türkçe yeterlilik düzeyini belgelemek isteyen kişiler, belirlenen sınav ücretini ödeyerek Türkçe Dil Yeterliliği Sınavı’na katılabilir ve sınav sonunda başarılı olanlara ilgili dildüzeyine ait Türkçe Dil Yeterliliği Sertifikası verilir.

Sınav Uygulaması ve Değerlendirme
Madde 11 ‒ (1) Sınavlar, Müdürlük tarafından görevlendirilen akademik personel tarafından uygulanır ve değerlendirilir.
(2) Türkçe Hazırlık Programında/Türkçe Kurslarında her düzeyin sonunda dört beceriden (Okuma, Dinleme, Yazma, Konuşma) oluşan Türkçe Dil Yeterliliği Sınavı yapılır. Öğrencinin/kursiyerin ilgili dil düzeyinden başarılı sayılabilmesi için dört dil becerisinin tamamından başarılı olması gerekir. Türkçe Dil Yeterliliği Sınavından başarılı sayılma koşulları, Yönetim Kurulu kararıyla belirlenir.
(3) Düzey Belirleme Sınavı puan değerleri ve karşılık gelen dil düzeyleri Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
(4) Öğrencilerin/kursiyerlerin aşağıda belirtilen mazeretler nedeniyle Türkçe Dil Yeterliliği Sınavına katılamaması ve süresi içerisinde başvuru yapması durumunda, mazeretli sayılıp sayılmayacaklarına Marmara TÖMER Müdürlüğünce karar verilir:
a) Hastalık hâli: İlgili sınav tarihlerinde, hastaneye yatmasını gerektirecek nitelikte ciddi bir rahatsızlığı bulunması nedeniyle sınava katılamayan ve bu durumunu sağlık kurum ve kuruluşlarından alacağı en az 3 (üç) günlük sağlık raporuyla belgeleyen öğrenciler/kursiyerler.
b) Yakınlarından birinin vefatı: İlgili sınav tarihlerinde, birinci veya ikinci derece kan bağı bulunan yakınlarından birinin vefatı nedeniyle ilgili sınava katılamayan ve bu durumunu belgeleyen öğrenciler/kursiyerler.
c) Görevlendirilme hâli: İlgili sınav tarihlerinde, Üniversite veya diğer resmî kurumlarca görevlendirilmesi sebebiyle ilgili sınava katılamayan ve bu durumunu belgeleyen öğrenciler/kursiyerler.
(5) Mazeretlere ilişkin başvurular, belgeleriyle birlikte, mazeretin bitimini izleyen üç (3) iş günü içerisinde dilekçe ile yazılı olarak Müdürlüğe yapılır. Süresi içerisinde yapılmayan mazeret başvuruları işleme alınmaz. Mazeretleri kabul edilip mazeret sınavı hakkı tanınan öğrenciler/kursiyerler, sınav haklarını Müdürlükçe belirlenen tarih, yer ve saatte kullanırlar.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Kayıt, Ücretler ve Kayıt Silme

Kayıt ve Ücretler
Madde 12 ‒ (1) Kayıtta istenecek belgeler, Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
(2) Marmara TÖMER’in düzenleyeceği programların/kursların ve sınavların ücreti, Yönetim Kurulu tarafından belirlenerek Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezine teklif edilir.
(3) Kursiyerler, sınava katılmak için ödeme yapanlar, ücret iadesi vb. hususlarla ilgili taleplerini Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezine iletir.

Kayıt Silme
Madde 13 ‒ (1) Öğrencinin/kursiyerin, işbu Yönergede belirtilen devam koşullarını sağlamaması ve/veya 18/08/2012 tarih ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nde sayılan Yükseköğretim Kurumundan Çıkarma Cezasını gerektiren disiplin suçlarından birini işlemesi durumunda, Yönetim Kurulu kararıyla Marmara TÖMER’den ilişiği kesilir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Sertifika ve Belgeler


Madde 14 ‒ (1) Marmara TÖMER tarafından;
a) Türkçe Hazırlık Programlarında iş birliği protokolleri kapsamında Türkçe Dil Yeterliliği Sınavı sonucunda protokolün gerektirdiği düzeyde başarılı olan öğrenciye ilgili düzeye ait “Türkçe Dil Yeterliliği Sertifikası”,
b) Türkçe Kurslarına devam edip Türkçe Dil Yeterliliği Sınavı sonucunda başarılı olan kursiyere ilgili düzeye ait “Türkçe Dil Yeterliliği Sertifikası”,
c) Türkçe Dil Yeterliliği Sınavı’na ücret ödeyerek girip başarılı olan katılımcıya başarılı olduğu düzeye ait “Türkçe Dil Yeterliliği Sertifikası”,
ç) Devam koşullarını sağlayan, ancak Türkçe Dil Yeterliliği Sınavı’na girmeyen veya sınavda başarılı olamayan kursiyere, talep etmesi durumunda “Katılım Belgesi”,
d) Akademik Türkçe vb. ihtisas gerektiren bir dil eğitimi alarak devam ve başarı şartını sağlayan öğrenciye/kursiyere “Başarı Belgesi”; devam şartını sağlayan ancak sınava girmeyen ya da sınavda başarılı olamayan öğrenciye ise “Katılım Belgesi” verilir.
(2) Türkçe Dil Yeterliliği Sertifikası’nın geçerlilik süresi, sertifikanın düzenlendiği tarihten itibaren iki yıldır.
(3) Geçerlilik süresi dolmamış Türkçe Dil Yeterliliği Sertifikası’nın tahrip olması veya kaybolması durumunda Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezine (MÜSEM) yazılı olarak başvuran katılımcıya, Türkçe Dil Yeterlilik Sınavının güncel ücretinin %50’sini ödemesi koşuluyla, yeniden aynı bilgilerle Türkçe Dil Yeterliliği Sertifikası hazırlanabilir.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler


Hüküm Bulunmayan Hâller
Madde 15 ‒ (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hâllerde, ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Mali İşler
Madde 16 – (1) Marmara TÖMER’in eğitim-öğretim sürecine ilişkin mali işleri, Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (MÜSEM) Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü tarafından yürütülür.

Diğer Hükümler
Madde 17 – (1) Döner Sermaye kapsamındaki işlemlerde Marmara Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği hükümleri uygulanır.


Yürürlükten Kaldırılan Mevzuat
Madde 18- (1) Bu Yönergenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle, 05/07/2022 tarih ve 425-5 sayılı Senato kararı ile kabul edilen Marmara Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (Marmara TÖMER) Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük
Madde 19 ‒ (1) Bu Yönerge, Senato tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 20 ‒ (1) Bu Yönerge hükümlerini Marmara Üniversitesi Rektörü yürütür.


Bu sayfa Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından en son 09.12.2024 13:10:40 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM