MARMARA TÖMER EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ

TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (MARMARA TÖMER)

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ

 

Senato 05 Temmuz 2022 / 425 - 5

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

Madde 1 ‒ Bu Yönergenin amacı; ön lisans, lisans ve iş birliği protokolleri çerçevesinde lisansüstü düzeyinde öğrenim görecek uluslararası öğrencilere uygulanacak Türkçe Hazırlık Programı ile Türkçe öğrenmek veya Türkçe yeterliliğini geliştirmek isteyenlere yönelik Türkçe Kursları ve sınavlarına ilişkin amaç, kapsam, uygulama ve değerlendirme esaslarını belirlemektir.

Kapsam

Madde 2 – Bu Yönerge, Marmara Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (Marmara TÖMER) yürütülen Türkçe Hazırlık Programı, Türkçe Kursları ve sınavlarına dair eğitim-öğretim ve değerlendirme faaliyetlerine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

Madde 3 ‒ Bu Yönerge, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 5, 12, 14, 58’inci maddeleri, 18/08/2012 tarihli ve 28388 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği ile 15/03/2021 tarihli ve 31424 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Marmara Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 ‒ Bu Yönergede geçen;

a) Başarı Puanı: Mevcut programdan/kurstan geçildiğini belirten puanı,

b) Düzey/Seviye: Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metnine uygun A1, A2, B1, B2, C1 düzeylerinden birini,

c) Kabul Belgesi: Türkçe Kurslarına başvuru yapan ve ücretlerini ödeyen kursiyerlere verilen belgeyi,

ç) Katılım    Belgesi:   Programın/kursun   gerektirdiği   devam   zorunluluğunu   sağlamış   olan öğrencinin/kursiyerin katıldığı Türkçe eğitimini gösteren belgeyi,

d) Kursiyer: Merkez tarafından açılan Türkçe dil kurslarına kayıt yaptıran kişiyi,

e) Merkez: Marmara Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (Marmara TÖMER),

f) Müdür: Merkezin Müdürünü,

g) Müdürlük: Marmara Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (Marmara TÖMER) Müdürlüğünü,

ğ) Müdür Yardımcısı/Yardımcıları: Merkezin Müdür Yardımcısını/Yardımcılarını,

h) Öğrenci: Marmara Üniversitesine kayıtlı ve Türkçe yeterliliği olmayan öğrenciyi,

ı)  Öğrenci/Kursiyer   Belgesi:   Türkçe   Hazırlık   Programına/Türkçe   Kursuna   kayıt   olan öğrenciye/kursiyere verilen ve Merkezde öğrenim göreceği süreyi gösteren belgeyi,

i) Program/Kurs: Öğrencilere/kursiyerlere Türkçe yeterliliği kazandırmak amacıyla düzenlenen ve belirli bir süresi olan eğitim-öğretim faaliyetini,

j) Rektör: Marmara Üniversitesi Rektörünü,

k) Senato: Marmara Üniversitesi Senatosunu,

l) Seviye Belirleme Sınavı: Programa/kursa başlayacakların veya Türkçe dil seviyesini belirlemek isteyenlerin düzeyini belirlemek için yapılan sınavı,

m) Seviye Bitirme Sınavı: Öğrencinin/kursiyerin mevcut programdan/kurstan geçmesi için girmesi gereken sınavı,

n) Sınav Komisyonu: Sınav sorularının hazırlanmasından ve sınavın yapılmasından sorumlu akademik personeli,

o) Türkçe Dil Yeterliliği Belgesi: Öğrencinin/kursiyerin/katılımcının aldığı başarı puanını ve buna karşılık gelen Türkçe düzeyini gösteren belgeyi/sertifikayı,

ö) Türkçe Dil Yeterliliği Sınavı: Başvuru yapanların Türkçe Dil Yeterliliği Belgesi almak için girdiği sınavı,

p) Üniversite: Marmara Üniversitesini,

r) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu, ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim Programları, Açılması ve Uygulanması

Eğitim-Öğretimin Amacı

Madde 5 – Merkezde düzenlenen Türkçe Hazırlık Programı ve Türkçe Kurslarının amacı; ön lisans, lisans ve iş birliği protokolleri çerçevesinde lisansüstü düzeyinde öğrenim görecek öğrencilere, Türkçe öğrenmek ya da Türkçe yeterliliğini geliştirmek isteyen kursiyerlere istenilen düzeyde dil eğitimi vermektir.

Programların Açılması

Madde 6 ‒ (1) Merkez programları/kursları, Müdürlüğün kararıyla açılır ve Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metnine göre “Temel Düzey (A1, A2)”, “Orta Düzey (B1, B2)”, “İleri Düzey (C1)” ve “Akademik Türkçe” seviyelerinde yürütülür.

  • Bir kursun açılabilmesi için Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiş en az kursiyer sayısına ulaşılmış olması gerekir. Kurs ve programların açılıp idare edilme ve görevlendirme süreci Müdürlük tarafından yürütülür.
  • Merkez programları/kursları gerekli görülmesi durumunda Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (MÜSEM) koordinasyonunda gerçekleştirilebilir.

Öğrenci/Kursiyer Kabulü

Madde 7 ‒ (1) Türkçe Hazırlık Programı öğrencileri, Türkçe öğrenmek ya da Türkçe yeterliliğini geliştirmek isteyen öğreniciler Merkeze kayıt yaptırabilirler. Kayıt için gerekli belgeler, başvuru süreci ve kabul koşulları Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir ve Merkezin internet sayfasında duyurulur.

(2) Kursiyerler, çevrimiçi veya şahsen başvurarak kursa kayıtlarını yaptırabilirler.

(3) Türkçe öğrenmek için başvuran ve Yönetim Kurulu kararınca belirlenen kurs ücretini yatırıp bunu belgeleyenlere talep etmesi halinde “Kabul Belgesi” düzenlenir.

(4) Üniversitede eğitim dili Türkçe olan bir bölüme/programa kayıt yaptıran, ancak Türkçesi yetersiz olan veya Türkçe yeterliliğine ilişkin muafiyeti/belgesi olmayan öğrenci, kayıt yaptırdığı dönemin başında Merkezin düzenlediği seviye belirleme sınavına girer. Bu sınav sonucunda, “Marmara Üniversitesi Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yurtdışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Yönergesi” ve “Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği”nde belirtilen düzeyde dil yeterliliğine sahip olduğu belirlenenler kayıtlı olduğu ön lisans/lisans/lisansüstü bölümlerinde/programlarında eğitimine başlar. “Seviye Belirleme Sınavı” sonucunda Türkçe eğitiminden muaf olamayan öğrenci, “Seviye Belirleme Sınavı” puanı esas alınarak seviyesinin gerektirdiği Türkçe Hazırlık Programına yerleştirilir. “Seviye Belirleme Sınavı”na girmeyen öğrenci, Türkçe Hazırlık Programı A1 Seviyesine kaydedilir.

Türkçe bilmeyen kursiyerler A1 seviyesi kursuna, Türkçe bildiğini beyan eden kursiyerler ise “Seviye Belirleme Sınavı”na alınır ve sınav sonucuna göre uygun seviyede bir kursa kaydedilir.

(5) Öğrencilerin/kursiyerlerin kayıtları Yönetim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

(6) Kayıt için istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı kopyası kabul edilir.

(7) Türkçe Hazırlık Programına/Türkçe Kurslarına kaydolan öğrenciye/kursiyere isteği üzerine kayıtlı olduğu program/kurs süresini gösteren “Öğrenci/Kursiyer Belgesi” verilir.

Türkçe Hazırlık Programı/Türkçe Kursları Seviyeleri ve Süresi

Madde 8 ‒ (1) Türkçe Hazırlık Programında/Türkçe Kurslarında “Temel Düzey (A1, A2)”, “Orta Düzey (B1, B2)” ve “İleri Düzey (C1)” olmak üzere toplam beş seviyede eğitim verilir. İş birliği protokolleriyle öğrenci kabul edilen programların/kursların ders saatleri protokolde belirtilen saatler esas alınarak düzenlenir. Türkçe Hazırlık Programlarının/Türkçe Kurslarının akademik takvimi, Üniversitenin akademik takvimi esas alınarak hazırlanır. Talep durumunda yaz döneminde de program/kurs açılabilir.

(2) Üniversiteye yeni kaydolmuş Türkçe bilmeyen veya Türkçe dil seviyesi yetersiz olan öğrenci, “Türkçe Hazırlık Programı’nda eğitim-öğretim yılının sonuna kadar, Türkçe dil yeterliliğini en az bu Yönergede belirtilen düzeye çıkarmakla yükümlüdür. Bu sürede öğrenci, kayıtlı olduğu bölümden/programdan izinli sayılır. Öğrencinin bu süre sonunda yeterli düzeye ulaşamaması durumunda kendisine 1 (bir) eğitim-öğretim yılı ek süre verilir. Ek süre sonunda başarısız olan öğrencinin Üniversitede kayıtlı olduğu bölümden/programdan ilişiği kesilir. Türkçe Hazırlık Programında geçirilen süre, kayıtlı olduğu bölümün/programın öğrenim süresinden sayılmaz. Üniversitede kayıtlı olduğu bölüm/program için yeterli Türkçe dil düzeyine ulaşan öğrenci, bu düzeyden sonraki Merkez programlarına devam etmek zorunda değildir. Bu öğrenci kayıtlı olduğu bölümde/programda eğitimine başlar.

Devam Zorunluluğu

Madde 9 ‒ (1) Türkçe Hazırlık Programlarının/Türkçe Kurslarının her düzeyinde derslere devam zorunluluğu toplam ders saatinin %85’idir. Devamsızlığı toplam ders saatinin %15’ini aşan öğrenci/kursiyer başarısız sayılır, sınavlara alınmaz ve aynı düzeyi tekrar eder.

(2) İş birliği protokolüyle Merkeze kabul edilmiş öğrencilerin devam zorunluluğu, ilgili kurumun yazılı taleplerine veya mevzuatına göre düzenlenir. Devamsızlık sınırını aşan öğrencinin/kursiyerin durumu, ilgili kurumlara veya birimlere bildirilir.

Sınavlar

Madde 10 ‒ (1) Seviye Belirleme Sınavları, Seviye Bitirme Sınavları ve Dil Yeterliliği Sınavları “Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni” esas alınarak hazırlanır.

(2) Türkçe Hazırlık Programlarındaki/Türkçe Kurslarındaki öğrenci/kursiyer, devam ettiği her düzeyin sonunda “Seviye Bitirme Sınavı”na katılmakla yükümlüdür. Öğrenci/kursiyer, “Seviye Bitirme Sınavı”ndan yeterli puanı alması durumunda mevcut programdan/kurstan başarılı sayılır. “Seviye Bitirme Sınavı”ndan yeterli puanı alamayan öğrenci aynı düzeyi tekrar “Seviye Bitirme Sınavı”nda başarılı olamayan kursiyer ise aynı düzeyi tekrar etmek istediğinde kurs ücreti ödemekle yükümlüdür. Öğrencinin/kursiyerin Türkçe Hazırlık Programına/Türkçe Kursuna bir üst düzeyde devam etmeyeceğini Merkeze yazılı olarak bildirmesi durumunda kendisine “Seviye Bitirme Sınavı”ndan aldığı başarı puanını ve buna karşılık gelen başarı düzeyini gösteren “Türkçe Dil Yeterliliği Belgesi” verilir.

(3) Yönerge kapsamındaki eğitim dili Türkçe olan ön lisans/lisans programları için, “Marmara Üniversitesi Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yurtdışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Yönergesi”nde belirtilen düzeyde ve lisansüstü programlar için “Marmara Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği”nde belirtilen düzeyde Türkçe Dil Yeterliliği gereklidir.

(4) Üniversitede yabancı uyruklu öğrenci kabulünde T.C. Devlet Üniversitelerine bağlı Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri (TÖMER ), Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezleri (DİLMER, DEDAM vb.) ve Yunus Emre Enstitüsü’nden alınan Türkçe Yeterlilik Belgeleri geçerlidir.

(5) Seviye Belirleme, Seviye Bitirme ve Sertifika Sınavları yüz yüze ve/veya çevrimiçi yapılabilir.

(6) Seviye Belirleme, Seviye Bitirme ve Dil Yeterliliği Sınavları Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metninde belirtilen A1, A2, B1, B2 ve C1 seviyesi dil becerilerini ölçmek için yapılır.

(7) Türkçe yeterlilik düzeyini belgelemek isteyen kişiler Yönetim Kurulu tarafından belirlenen sınav ücretini ödeyerek “Türkçe Dil Yeterliliği Sınavı”na katılır ve kendilerine sınav sonucunda aldığı başarı puanını ve buna karşılık gelen başarı düzeyini gösteren “Türkçe Dil Yeterliliği Belgesi” verilir.

Sınav Uygulaması ve Değerlendirme

Madde 11 ‒ (1) Sınavlar, Müdürlük tarafından görevlendirilen akademik personel tarafından yapılır ve değerlendirilir. “Seviye Belirleme Sınavı”, “Seviye Bitirme Sınavı” veya “Türkçe Dil Yeterliliği Sınavı”na haklı ve geçerli bir nedenle katılamayanlar, sınav tarihinden itibaren 5 iş günü içerisinde mazeret belgeleriyle talep etmeleri durumunda, “Mazeret Sınavı” yapılıp yapılmayacağına Marmara Üniversitesi Mazeret Sınavı Yönergesi esas alınarak Müdürlük tarafından karar verilir.

(2) Türkçe Hazırlık Programında/Türkçe Kurslarında her seviyenin sonunda dört beceriden oluşan “Seviye Bitirme Sınavı” yapılır. En az üç beceriden başarılı olan ve en az toplam başarı puanını veya üstü bir puanı alan öğrenci/kursiyer bir üst kura geçer. İki beceriden başarısız olan öğrenci/kursiyer bir üst kura geçmek için en düşük puanı aldığı beceriden tekrar sınava girer. Başarılı olması halinde bir üst kura geçer. Başarılı olamadığı takdirde aynı seviyeyi tekrar eder.

(3) Seviye Belirleme Sınavı puan değerleri ve karşılık gelen dil düzeyleri ile dil becerilerine göre başarı puanları veya Türkçe Kursları ve Türkçe Dil Yeterliliği Sınavları ücretlerinde gerekli görüldüğünde Yönetim Kurulu tarafından güncelleme yapılabilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Kayıt, Ücretler ve Kayıt Silme

Kayıt ve Ücretler

Madde 12 ‒ (1) Kayıtta istenecek belgeler Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

(2) Merkezin düzenleyeceği programların/kursların ve sınavların ücreti, Yönetim Kurulu tarafından

(3) Çeşitli nedenlerle kursa devam edemeyen kursiyerin ödediği ücret iade edilmez, ancak haklı ve geçerli bir nedenle kursa başlayamayan kursiyer hakkında başvuru yapması durumunda Yönetim Kurulu tarafından karar verilir. Kursta başarısız olup aynı düzeyi tekrar etmek isteyen kursiyer, kur ücretini ödeyerek yeniden kayıt yaptırabilir.

Kayıt Silme

Madde 13 ‒ Öğrencinin/Kursiyerin, 18/08/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği”nde sayılan “Yükseköğretim Kurumundan Çıkarma” cezasını gerektiren disiplin suçlarından birini işlemesi halinde Yönetim Kurulu kararıyla Merkezden ilişiği kesilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sertifika ve Belgeler

Madde 14 ‒ Merkez tarafından aşağıdaki sertifika ve belgeler verilir:

a) Türkçe Hazırlık Programına/Türkçe Kurslarına devam edip “Seviye Bitirme Sınavı” sonucunda başarılı olan öğrenciye/kursiyere “Türkçe Dil Yeterliliği Belgesi”,

b) “Türkçe Dil Yeterliliği Sınavı”na girip başarılı olan katılımcıya “Türkçe Dil Yeterliliği Belgesi”,

c) Katıldığı Türkçe eğitimini belgelemek isteyenlere “Katılım Belgesi”.

Hüküm Bulunmayan Hâller

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Madde 15 ‒ Bu Yönergede hüküm bulunmayan hâllerde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Mali İşler

Madde 16 – Merkezin eğitim-öğretim sürecine ilişkin mali işleri, Marmara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (MÜSEM) Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü tarafından yürütülür.

Diğer Hükümler

Madde 17 – Döner Sermaye kapsamındaki işlemlerde Marmara Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Yürürlük

Madde 18 ‒ Bu Yönerge, Marmara Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 19 ‒ Bu Yönerge hükümlerini Marmara Üniversitesi Rektörü yürütür.


Bu sayfa Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından en son 26.09.2023 18:41:34 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM